سبک فرانک لوید در طراحی نمای خارجی

۸ ژوئن ۲۰۱۷ مصادف بود با صد و پنجاهمین سالروز تولد فرانک لوید رایت معمار فقید آمریکایی. سبک فرانک لوید رایت در معماری داخلی و نمای خارجی، پایه گذاری بسیاری از سبک هایی است که امروزه وجود دارند. در حقیقت بیشتر طرح هایی که هم اکنون مشاهده می کنیم، از سبک معماری فرانک لوید رایت نشئت گرفته اند. بیش از ۵۰۰ سازه ای که توسط او ساخته شده، منازل مسکونی، موزه ها، کلسیاها، ساختمان های تجاری و آرامگاه ها را شامل می شود و نه تنها در آمریکا بلکه در تمامی کشورهای دنیا و حتی ایران نیز حضور دارند.

او نه تنها بروی پلان تمرکز می کرد بلکه توجه خاصی هم به محل ساخت سازه و همینطور نمای داخل، سیستم نورپردازی، پنجره ها و سقف ها داشت. بیشتر کارهای رایت الهام گرفته از درک و ستایش او از سادگی و کارایی طراحی ژاپنی است. سبکی که در آن درب های کشویی بزرگ به سوی باغچه های سرسبز و رنگارنگ کنار رفته و محیط خارجی را به جزئی از دکوراسیون داخلی تبدیل می کند. در ادامه برای آشنایی بیشتر با سبک فرانک لوید رایت در معماری به معرفی مشهورترین آثار او می پردازم که هم اکنون برای خرید و فروش نیز در دسترس هستند.

نمای خارجی

یکی از جالب ترین خانه های ساخته شده توسط رایت خانه تیرانا (Tirranna) است که در سال ۱۹۵۵ تاسیس شده. تیرانا در زبان محلی های آمریکا یا همان سرخپوست ها به معنی آب خروشان است، با ۶۳۰ متر مربع مساحت و قرار گیری در مسیر رودخانه نوروتون و آبشاری طبیعی، نمی شود مثل این خانه را در جایی دیگر پیدا کرد. خاصیت اصلی نمای داخلی این خانه، فراهم کردن منظره ای ۳۶۰ درجه و پانوراما از رودخانه نورتورن و آبشار طبیعی اش است. علاوه بر تمامی این موارد، مکان هایی مانند استخر، زمین تنیس، پاسیو و راهرویی مخصوص به لبه رودخانه نیز ساخته شده اند. قیمت خانه تیرانا ۸ میلیون دلار بوده که به ۷٫۲ مییلیون دلار کاهش یافته است.

آقای رایت و بنیاد او فقط برای افراد فوق العاده ثروتمند خانه طراحی می کردند. اما خود او ساخت و طراحی برخی خانه ها برای قشر متوسط را نیز بر عهده می گرفت. یکی از این خانه ها، خانه ایکرز است که درسال ۱۹۴۹ ساخته شده است. سبک فرانک لوید رایت در طراحی این خانه کاملا مشهود است چرا که او از سبک یوسونیان خود استفاده کرده است. سبک یوسونیان مجموعه از ویژگی ها از قبیل عناصر ارگانیک، کارایی بالا و همینطور انعطاف پذیری بسیار بالای فضاها را شامل می شود که در طراحی این خانه نیز بکار رفته است. خانه ایکرز طوری طراحی شده که گویی از داخل زمین بیرون آمده و به سمت نور در حرکت است.  در سبک یوسونیان، دسترسی به طبیعت از تمامی اتاق های خانه چه از طریق دیداری و چه از طریق فیزیکی امکان پذیر است. با قیمت ۴۵۵ هزار دلاری این خانه ارزان ترین سازه رایت در سال ۲۰۱۶ بوده. البته در جولای ۲۰۱۶ به قیمت ۳۶۸ هزار دلار فروخته شد./ نمای ساختمان

مراحل ساخت خانه بعدی دقیقا دو هفته قبل از مرگ آقای رایت شروع و در سال ۱۹۶۰ تکمیل شده است. خانه کوک (cooke) هم مانند سایر پروژه ها در دل طبیعت قرار گرفته و از منظره جنگل و ذریاچه نهایت استفاده را می برد. در این خانه هم از سبک یوسونیان استفاده شده و شیشه های قرار گرفته روی ایوان همگی پنل های خورشیدی هستند. خانه کوک در سال ۲۰۱۴ به قیمت ۳٫۷۵ میلیون دلار برای فروش گذاشته شد که بعدها به ۲٫۷۵ میلیون دلار نیز کاهش پیدا کرد. سرانجام در سال ۲۰۱۶ تاجری ثروتمند که از ۳۰ سال پیش علاقمند به این خانه بوده، با قیمت ۲٫۲ میلیون دلار آنرا خریداری می کند.

خانه اولفلت (Olfelt) بسیار ویژه است، زیرا از آخرین آثاری است که توسط خود رایت در سال ۱۹۵۸ ساخته شده. هم اکنون نیز صاحب اصلی خانه در سن ۹۰ سالگی پس از اینکه بیشتر عمر خود را در این خانه گذرانده تصمیم به فروشش گرفته است. بنابراین اولین بار است که خانه اولفلت برای فروش گذاشته می شود. ویژگی ارزشمند خانه اولفلت این است که تمامی وسایل و طرح های قرار گرفته در داخل خانه توسط خود رایت طراحی شده اند و به لطف نگهداری مناسب بعداز گذشت این همه سال هنوز هم در شرایط بسیار عالی به سر می برند.  طراحی داخلی خانه به شیوه ای مدرن اما به سبک دهه ۵۰ انجام شده و خیلی از ویژگی های خانه های مدرن امروزی را دربر می گیرد. این خانه ۲۵۰ متری ۱٫۴۹۵ میلیون دلار قیمت گذاری شده بود که به ۱٫۲۹۵ میلیون دلار کاهش پیدا کرده است./ نمای ساختمان

و در نهایت می رسیم به آخرین خانه ای که توسط رایت طراحی شده است. طرح اولیه خانه نورمن لایکس (Norman Lykes) در سال ۱۹۵۹ ریخته شد . البته بعداز مشخص شدن محل احداث سازه، پروژه برای مدتی توسط خود رایت کنار گذاشته شد تا ایده های جدید به ذهنش هجوم آورند. پس از طراحی اسکچ اولیه خانه وضعیت جسمی آقای رایت وخیم شده و در بیمارستان فوت می کند. پس از فوت رایت مالک زمین شخص دیگری را انتخاب می کند تا ساخت خانه را براساس طراحی رایت به اتمام برساند. سرانجام ساخت این خانه بسیار زیبا با حفظ سبک فرانک لوید رایت در طراحی داخلی و خارجی، در سال ۱۹۶۷ تمام می شود. جالب است که حتی لوازم داخلی خانه نیز توسط آقای رایت پیش از مرگش طراحی شده اند. همانطور که در شکل های زیر مشخص است تمای خانه حتی با معیارهای الان هم آینده نگرانه بنظر می رسد. مساحت خانه ۲۵۶ متر مربع بوده و شامل سه اتاق خواب، سه حمام، یک اتاق نشیمن، یک آشپزخانه منحنی شکل بسیار زیبا و استخر و پاسیو نیز می شود. این خانه در سال ۲۰۱۶ برابر با ۳٫۶ میلیون دلار قیمت گذاری شده و هم اکنون نیز برای خرید موجود است.

م: otag.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *